logo Facebook
i slova jsou činy

Podvýbor pro svobodu slova a média nepracuje

18. listopadu 2019 10:44 / autor: Jan Mrzena

Poslanecká sněmovna má pro mediální problematiku vedle volebního výboru také speciální podvýbor. Ten vznikl v lednu 2018 v rámci petičního výboru jako „podvýbor pro svobodu slova a média“. Návrh tehdy podal Leo Luzar (KSČM), který se poté stal předsedou naprosto nového podvýboru: „Na petiční výbor se obrací stále více občanů s peticemi týkajícími se obecně problematiky cenzury a autocenzury. Tato témata nabývají na významu s růstem vlivu mediálních a sociálních sítí na názory občanů a s růstem obecných snah na možné omezení svobody vyjádření jako jednoho ze základních lidských práv. Obsahem činnosti by měla být problematika Centra proti terorismu a hybridním hrozbám MV ČR, problematika „objektivity“, „autocenzury“, „přejímání pravdy“ v médiích a problematika „hoax“ a „dezinformace.“ Tehdy vznik podvýboru neupoutal větší pozornost. Bylo zřejmé, že jeho činnost bude přinejmenším řídká. Jakkoliv se několik měsíců Leo Luzar snažil chytat otěže, mínění odborníků se naplnilo. Podvýbor pro svobodu slova a média fakticky neexistuje. Tedy alespoň podle informací, které sám o sobě zveřejňuje na webu. Leo Luzar žádné otěže nechytil.

V roce 2018 měl podvýbor šest schůzí, letos pouze tři. Hned ta první vyvolala rozruch. Na 8.leden 2019 pozval Leo Luzar k „debatě o Ochraně svobody slova“ Radu České tiskové kanceláře. Schůze podvýborů jsou uzavřené. Za jednání s mediálními radami je zodpovědný výbor volební. Proto tehdy vznikly spekulace, co všechno chtěl na uzavřeném jednání s nejmenší radou s nejmenšími kompetencemi, podvýbor řešit. Poslanci ovšem akceptovali návrh Tomáše Martínka (Piráti), aby právě tato diskuse byla veřejná. Jak se nakonec řada účastníků pro Česká média vyjádřila, debata byla užitečná a prospěly jí i otevřené dveře.

Na lednové schůzi sněmovny někteří poslanci hlasitě kritizovali fakt, že se podvýbor do mediálních kompetencí plete. Nejvíc byl slyšet Zbyněk Stanjura (ODS): „Já myslím, že tady máme trochu kompetenční spor v rámci sněmovny. Nic proti podvýboru pro svobodu slova, i když mi to přijde trošku legrační, ale je to podvýbor petičního výboru. Mediální problematikou se zabývá volební výbor. Vím, že jste tam měli už Radu ČTK a podle mých zpráv se tam chystáte pozvat členy dalších mediálních rad. Já vás prosím, abyste to nedělali. Nechte to v kompetenci volebního výboru, ne podvýboru petičního. Pak se to projednává na dvou místech, vzniká z toho chaos, zmatek.“

Aktivita Leo Luzara při svolávání podvýboru poté zvadla. Naposled v říjnu jednal o vydávání obecních zpravodajských tiskovin. Jednal tedy o tématu, který do sněmovny ani nepatří – je v kompetenci obecních zastupitelstev, registrační záležitosti řeší ministerstvo kultury. Podvýbor pro svobodu slova a média tak naplnil svou historickou roli a je připravený ke zrušení.

Členy podvýboru jsou Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Alena Gajdůšková (ČSSD), Tomáš Martínek (Piráti), Vít Rakušan (STAN) a Lubomír Volný (nezařazený, dříve SPD). V podvýboru může být až devět poslanců, o účast zájem neprojevili ANO, ODS a TOP. V době vzniku apendixu většina jeho členů pro Česká média potvrdila, že jsou spíše zvědaví, co má Leo Luzar společně s SPD za lubem. Většina členů ani v současné době nemá pocit, že je u nás svoboda slova ohrožena. Jen Lubomír Volný je přesvědčen, že jí ohrožuje Česká televize. Jeho veřejná vyhlášení však nikdo nebere vážně. Lubomír Volný po opuštění SPD totiž stále marně hledá témata, kterými by na sebe upozornil.