logo Facebook
i slova jsou činy

Slovenský úřad zneužil zákon k nátlaku na české novináře

23. prosince 2019 15:47 / autor: Monitor

Český národní výbor Mezinárodního tiskového institutu ostře protestuje proti nátlaku ze strany slovenského Úřadu pro ochranu osobních údajů na český server Investigace.cz.

Slovenský úřad vyzval redakci českého webu Investigace.cz, aby zveřejnila identitu zdroje nahrávky, ze které je zřejmé, že slovenský podnikatel Marián Kočner obžalovaný z objednání vraždy novináře Jána Kuciaka měl nadstandardní styky s tehdejším generálním prokurátorem Dobroslavem Trnkou. Ve výzvě úřad uvádí, že pokud český web neoznámí, od koho získal tento záznam, může mu v souladu se zákonem uložit pokutu až do výše 10 milionů Euro.

Slovenský Zákon o ochraně osobních údajů v § 104 odst. 1 písm a), na který se úřad odvolává, však tak vysokou pokutu může uložit zpracovateli osobních údajů, který neplní své zákonné povinnosti. Vyhrožování takto vysokou pokutou médiu za neoznámení svého zdroje považujeme za zneužití zákona a za zcela nepřijatelnou formu nátlaku a vyhrožování nezávislému médiu, jehož povinností plynoucí ze zákona je naopak své zdroje chránit.

Vyzýváme slovenský Úřad pro ochranu osobních údajů, aby se okamžitě zdržel jakýchkoliv dalších kroků vůči webu Investigace.cz i jakýchkoliv dalších kroků směřujících k omezení svobody projevu. Relevantní orgány České republiky žádáme, aby podnikly příslušné kroky v zájmu ochrany českého média.

Michal Klíma, předseda