logo Facebook
i slova jsou činy

Barbora Kořanová: ZMĚNY V MEDIÁLNÍ LEGISLATIVĚ JSOU ŽÁDOUCÍ

13. ledna 2020 13:00 / autor: Jan Mrzena

Deset let se v mediální legislativě nic neděje. Po dlouhé době se na půdě Poslanecké sněmovny uskutečnil mediální seminář v říjnu 2019. Zorganizovala ho poslankyně volebního výboru Barbora Kořanová (ANO) společně s členem Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Vadimem Petrovem. Byl seminář „Média a role státu v jejich kontrole“ skutečným výkopem k budoucím systémovým legislativním změnám nebo jen ojedinělou náhodnou akcí? „Podařilo se mi do jedné místnosti pozvat nejen odborníky, členy mediálních rad a bylo tam i hodně médií, novinářů i kolegů poslanců,“ shrnula v novém rozhovoru Českých médií Barbora Kořanová.

„Je potřeba něco udělat. Současný stav (veřejnoprávních) médií je neudržitelný. Ať už z pohledu financování nebo z pohledu fungování rad a jejich role regulační, kontrolní, a tak dále. Technologie i společnost se vyvíjí, myslím, že změny v legislativě jsou žádoucí,“ vysvětlila Barbora Kořanová. „Veřejnoprávní média, samozřejmě, je křehké téma – všichni to vidíme jak v ulicích, tak i na půdě Poslanecké sněmovny. Uvidíme, jak se ta situace bude vyvíjet dál.“ Říjnový seminář bude mít pokračování. „V kooperaci s Vadimem Petrovem, ale i s Petrem Dvořákem a René Zavoralem, pořádáme za necelé dva týdny další seminář, který se týká pouze financování. Hosty budou ekonomové, ale také ředitelé veřejnoprávních médií. Já jsem velmi zvědavá, protože i z řad poslanců jsou tam (ve sněmovně) různé návrhy. To téma je velmi diskutované. Jsem zvědavá, co ten seminář přinese.“

Peníze jsou základ, ale nejde jen o ně. „S některými kolegy z volebního výboru se shodneme na tom, že některé změny je třeba udělat. Teď jsme například na volebním výboru v kooperaci se senátním výborem zvedli diskusi o jmenování jednotlivých členů do rad. To je také důležité téma,“ pokračovala Barbora Kořanová. „Víme, že ty rady fungují – nefungují, máme k nim spoustu výhrad. V tomhle volebním období se nic udělat už nestihne. Ale uvidíme, co přinese to volební období další. Myslím, že opravdu ta situace je neudržitelná a že je třeba s tím začít něco dělat.“ Programy pro volby do Poslanecké sněmovny 2021 právě vznikají. Bude oblast médií u rozhodujících stran a hnutí po dvou nulových obdobích zpracována způsobem, který si zaslouží.

Co schází a přebývá v zákonech o České televizi, Českém rozhlasu a České tiskové kanceláři? Co veřejnoprávní média dělají dobře a co špatně? Jak fungují jejich rady? Jsou to kontrolní orgány s autoritou nebo výbory lidové kontroly? Mají v radách být odborníci nebo spíše mediální laici zastupující veřejnost? Měly by mít rady právní subjektivitu?

Na schůzi Rady České televize 8. ledna kritizoval radní Zdeněk Šarapatka fakt, že ČT zařadila novoroční projev premiéra Andreje Babiše na 20.hod – řekl „Je to vytváření neférového politického prostředí. Je to zjevné zvýhodnění jedné politické strany.“ Co na to Barbora Kořanová? Je projevů moc nebo málo? Mají se radní vyjadřovat do médií o práci média, které kontrolují? Nemají mít omezení podobná, jako mají zaměstnanci veřejnoprávních médií?

Co Celý rozhovor s poslankyní ANO, členkou volebního výboru, Barborou Kořanovou otevřete zde!