logo Facebook
i slova jsou činy

Proč tolik kandidátů do televizní a rozhlasové rady?

05. února 2020 01:51 / autor: Jan Mrzena

„Ať budete říkat cokoliv, nic tím nezískáte. Můžete si jen uškodit,“ tahle slova se mi vryla do paměti. Brzy to bude dvacet let, co mi je s minimální obměnou řekli hned čtyři poslanci z různých politických stran tehdejší opozičně smluvní sněmovny. Většinou dodávali, že poslanci na tehdejší novinku při výběru členů Rady České televize, moc zvědaví nejsou a tomu bude odpovídat i čas, který veřejným slyšením kandidátů budou věnovat. Tehdy od televizní krize, která byla především odrazem politického boje o moc, uplynuly pouhé tři měsíce a na prohlubování marasmu nikdo moc zájem neměl. Účast poslanců na slyšeních nebyla jen vynuceně symbolická - potřebovali totiž zjistit, co jim nový systém volby radních připravil za úskalí. Celá volba musela „uspokojit“ mnoho navzájem bojujících zájmových skupin a nesměla situaci vyhrotit.

Že to dnešní stav tak trochu kopíruje? Trochu ano. Ale jen vzdáleně. Ve vyostřené bitvě dnes kupodivu zápasí řada veteránů televizní krize, ale i hodně nových tváří. V celém příběhu hrají roli úctyhodné osobnosti, ale i bizarní postavy. Média mají o čem psát a ve svých komentářích co glosovat. Ale valný smysl pro volbu samotnou to nemá. Ta jede podle zavedeného rituálu a nikdo ho na základě povyku nezmění.

Takže co nás čeká? Tři dny (většinou) nezajímavých vystoupení kandidátů před volebním výborem za minimálního zájmu poslanců. Ti mají jediný úkol – vybrat do seznamu pro plénum sněmovny osmnáct jmen finalistů volby rady televizní a šest jmen volby rady rozhlasové. Musí vybrat jména taková, která ustojí na veřejnosti i před svými kolegy. Takže předběžný seznam ve sněmovně už koluje. A v pátek se ten seznam stane veřejným.

Proč tolik lidí kandiduje do rozhlasové a televizní rady? Při vší úctě k velkým slovům a očekáváním, co radní s Českou televizí či Českým rozhlasem udělají – motivaci dávají dvě věci. Jednak si mnoho kandidátů myslí, že bude zastávat významnou pozici, jednak jde o dobře zaplacený výkon. Rada Českého rozhlasu zasedá jedenkrát měsíčně, její předsedkyně letos za svou funkci pobírá 52 500 Kč, místopředsedové 42 600 Kč a členové 33 100 Kč. Rada České televize mívá měsíčně dvě schůze, předseda letos pobírá 55 500 Kč, místopředsedové 45 100 Kč a členové 35 000 Kč.