logo Facebook
i slova jsou činy

Petr Dvořák: Zvýšíme osobní konto zaměstnanců, příspěvek na stravování a všem zaměstnancům vyplatíme jednorázovou odměnu

22. února 2020 12:13 / autor: Jan Mrzena

„Vedení České televize, Nezávislá odborová organizace v Praze, Odborová organizace Televizního studia Brno a Odborová organizace pracovníků Televizního studia Ostrava dokončily kolektivní vyjednávání o Krátkodobé části Kolektivní smlouvy na rok 2020,“ sdělil generální ředitel Petr Dvořák na středeční schůzi Rady České televize. „Mezi hlavní body kolektivní smlouvy na rok 2020 patří navýšení tzv. osobního konta zaměstnanců, navýšení příspěvku na stravování, navýšení příspěvku odborovým organizacím při České televizi a rovněž jednorázová odměna pro všechny zaměstnance kromě vedoucích pracovníků na 1. a 2. stupni řízení.“ Podpis této kolektivní smlouvy se promítl do některých položek rozpočtu České televize na příští rok. Na mzdy je připraveno 2,120 miliardy Kč (oproti loňskému roku jde o navýšení o 80 milionů). Náklady na zaměstnanecké benefity (příspěvek zaměstnancům na penzijní připojištění, navýšení osobní konta), odstupné, náklady na vzdělávání a stravovací služby, jakož i všechny ostatní osobní a sociální náklady se v letošním roce zvýší o 26,5 milionu na 216,6 milionu Kč.

Podrobnosti o rozpočtu České televize na rok 2020 zde: http://www.ceskamedia.cz/clanek/230404/ceska-televize-bude-v-roce-2020-hospodarit-s-rozpoctem-676-miliardy-kc

Rada dostala vyžádané „Dlouhodobé plány programového, technického, personálního a ekonomického rozvoje České televize na léta 2020 – 2024“. Na jejich projednávání dojde v březnu. Zatím se radní s pro ně velmi složitým materiálem seznamují. Do úterka zašlou připomínky a ty by měl generální ředitel zapracovat do tak zvané finální verze strategie. Materiál si rada vyžádala poté, co ji poslanci při projednávání výročních zpráv upozornili na problémy s budoucím financováním České televize. Osud materiálu, který napíná vztahy rady s generálním ředitelem, bude zajímavé sledovat. Motivace hledat dlouhodobé řešení logicky povadla u radních, jimž končí mandát na konci března a z volby nových radních byli vyřazeni hned po veřejných slyšeních.

Rada schválila po diskusích trvajících několik měsíců rozpočet České televize na rok 2020. Je sestaven jako vyrovnaný, přičemž náklady i výnosy mají dosáhnout 6,76 miliardy Kč. I přes deklarovanou snahu některých radních o to, aby rozpočet byl úsporný, jeho výše je nakonec rekordní. Pro srovnání - rozpočet na rok 2019 počítal s objemem 6,67 miliardy, odhad skutečného čerpání se pohybuje okolo 6,59 miliardy, skutečnost roku 2018 byla 6,55 miliardy. Rozpočet na rok 2020 sice musela Česká televize díky tlaku rady snížit o cca 200 milionů, avšak oproti odhadované skutečnosti 2019 je plán o 170 milionů vyšší, oproti skutečnosti roku 2018 o 210 milionů. Proti schválení takového rozpočtu hlasoval Michael Hauser, Vladimír Karmazín se zdržel.

Příští jednání Rady České televize se uskuteční 4. března.