logo Facebook
i slova jsou činy

Tomáš Martínek: Hnutí ANO by mělo hlasovat proti tajné volbě

31. března 2020 13:00 / autor: Monitor

Ve středu 11. března volila Poslanecká sněmovna nové členy Rady České televize. Rozprava byla kvůli kádrovacímu mailu předsedy volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) velmi emotivní. Co všechno ve sněmovně zaznělo? Přinášíme v plném znění. Je nutné, aby nic podstatného v době koronaviru nezapadlo...

Tomáš Martínek (Piráti): "Členové Rady České televize i podle zákona mají být nezávislí, nemají vykonávat svoji funkci ve prospěch politických stran ani zájmových skupin. Z tohoto hlediska bych chtěl požádat, abychom volili kandidáty, kteří jsou nadstraničtí. Tomu může napomoci například i výsledek hlasování volebního výboru, kdy nejvíce z 18 možných hlasů získal 17 Michal Klíma a 16 získali Zdeněk Holý, Jiří Schwarz či Ivan Douda. Je vidět, že na nich byla všeobecná shoda a rozhodně by nebyli považováni za stranického kandidáta.

Stejně tak bych chtěl říci, že především hnutí ANO by mělo hlasovat proti tajné volbě. Rád bych jim odcitoval příspěvek jejich předsedy, doslovně: Nejlepší by bylo, aby takové volby by byly veřejné a ne tajné. Když jde o volbu veřejného ochránce práv, tak by to snad bylo namístě. Dnes tu máme volbu do rady veřejnoprávních médií a myslím si, že to namístě je též. Pokud zákon předjímá veřejnou volbu, stačí, když se bude hlasovat proti tajné volbě, a proběhne poté volba veřejná."