logo Facebook
i slova jsou činy

Rada by se měla en bloc postavit za Reportéry ČT a 168 hodin, míní Šarapatka

03. června 2020 16:45 / autor: Vojtěch Berka

Rada ČT dnes poprvé zasedla se třemi čerstvě zvolenými radními, aby projednala řízení kanálů ČT1 a ČT2, průběžné změny v rozpočtu televize a stížnosti a podněty veřejnosti.

Podkladem k prvním dvěma bodům byly zprávy o fungování zmíněných kanálů za uplynulý rok, přičemž zpravodajem té první byl Zdeněk Šarapatka, zpravodajem té druhé Jaroslav Maxmilián Kašparů.

Podle podkladové zprávy zůstává ČT1 i nadále velmi důvěryhodným kanálem. "Znamená to, že není Česká televize lidová, poplatná, prodejná a bulvární. Je to zásadní rozdíl mezi veřejnoprávní televizí a soukromými televizemi či internetovými pokusy o televizi," glosoval to z pozice zpravodaje Zdeněk Šarapatka.

Česká televize, především její zpravodajství a publicistika, podle něj čelí mediálním útokům a je proto potřeba zeptat se zákonodárců, jakou mají o roli veřejnoprávní televize představu.

Sám si ale hned odpověděl. "Česká politická reprezentace si samozřejmě veřejnoprávní službu představuje tak, aby ČT byla především jejich. Zatímco občané vědí, že Česká televize je jejich."

"Co se týče asi nejdiskutovanějších, kolegové mi to odpustí, výborných žánrů – myslím si, že potřebných, a myslím si že těch, za které se má postavit Rada České televize en bloc a oceňuji, že tak činí management České televize – je to pořad 168 hodin a Reportéři ČT s Markem Wollnerem," pokračoval Šarapatka.

"Víme o čem mluvíme. Jsou to diskutované pořady, které jsou nejvíc trnem v oku zejména vládním politikům a samozřejmě také Pražskému hradu, což z jistého úhlu pohledu se dá pochopit, protože je to kritická žurnalistika."

Publicistika je dle Šarapatkových slov však vlajkovou lodí ČT a bere padni komu padni. "Myslím si, že je povinností každého svobodně smýšlejícího člověka, který má na zřeteli svobodu slova v České televizi a její nezávislost na kterémkoli politickém subjektu, ...tyto dva publicistické pořady hájit."

Šarapatka také pochválil ČT1, že věnovala dostatečnou pozornost výročí Sametové revoluce a pádu komunistického režimu, z čehož údajně řada politických odpůrců ČT neměla radost. Pozornost věnoval samozřejmě také dalším pořadům ČT1, zmínil kriminálky a detektivky, ale například i lifestylové pořady. Kritizoval naopak pořad Máte slovo: "Myslím si, že to je formát, který na veřejnoprávní obrazovku nepatří."

Žádný z radních se nicméně již k publicistice nevyjadřoval – vystoupení Jaroslava Maxmiliána Kašparů k výroční zprávě ČT2 bylo násobně kratší, Hana Lipovská měla pouze pár dotazů k současnému hospodaření a Pavel Kysilka krátce zmínil nízké množství ekonomicky zaměřených pořadů. Díky Zdeňku Šarapatkovi se tak z dnešního několikahodinového jednání Rady místy stávala rozsáhlá obrana publicistiky ČT, aniž by ji vlastně kdokoli z přítomných napadl.