logo Facebook
i slova jsou činy

Koronavirus pro ČT znamená výpadek příjmů v hodnotě 200 milionů

24. září 2020 09:54 / autor: Vojtěch Berka

Česká televize letos počítá s poklesem příjmů o asi 200 milionů korun. Za rozdílem oproti plánovanému rozpočtu stojí především rušení a posouvání pořadů a sním spojené obchodní výpadky, stejně jako nižší reálný výnos z koncesionářských poplatků. Tyto dva faktory představují asi 150 milionů korun a 50 milionů korun respektive.

Informace vyplývají ze Zprávy o plnění rozpočtu a hospodaření ČT za první pololetí, kterou na včerejším jednání rady představil finanční ředitel ČT David Břinčil a radní Pavel Kysilka.

Drtivá většina odchylek od rozpočtu je tažena prvními měsíci prvního pololetí a událostmi, které se odehrávali kolem první vlny Covidu. Podle Kysilky tak jde o odchylky "srozumitelné, přirozené a akceptovatelné." Vedení, k jejich vyvážení, také přijalo celou řadu výrazných úsporných opatření.

Česká televize má pro letošek schválený vyrovnaný rozpočet s příjmy a výdaji 6,76 miliardy korun. Koncesionářské poplatky přitom představují asi 5,6 miliard na příjmové straně. Podle generálního ředitele Petra Dvořáka chce nyní vedení tento rozpočet aktualizovat a do konce září předložit Radě.

Česká televize se také na podnět Rady připravuje na jednorázový hloubkový audit svého hospodaření. Sešla se již za tímto účelem se zástupci největších auditorských firem, tedy takzvanou velkou čtyřkou: Deloitte, KPMG, Ernst & Young a PwC. Audit by měl zabrat asi šest měsíců, konečná podoba výběrového řízení je ještě zahalena mlhou, ale zúčastnit se jej bude samozřejmě kdokoli, kdo splní jeho podmínky.

Záznam z jednání Rady naleznete ZDE