logo Facebook
i slova jsou činy

Zablokování je především naším vlastním selháním ve snaze udržet přínosnou konverzaci

15. ledna 2021 12:20 / autor: Jack Dorsey

Nemám žádnou radost z toho, že jsme museli a zablokovat účet Donalda Trumpa, ani nejsem pyšný na to, jak jsme se do tohoto bodu dostali. Předtím, než jsme k tomuto kroku sáhli, jsme jej jasně varovali. Rozhodnutí jsme učinili na základě všech dostupných informací, především hrozeb fyzického násilí jak na Twitteru, tak mimo něj. Bylo to správné?

Věřím, že pro Twitter šlo o správné rozhodnutí. Ocitli jsme se v naprosto neobvyklé a neudržitelné situaci, která nás nutila zaměřit se především na bezpečnost americké veřejnosti. To, že na základě online vyjádření dochází offline k násilnostem, je nezpochybnitelné a určuje to v těchto případech naši firemní politiku.

I tak s sebou však rozhodnutí zablokovat něčí účet nese následky. Existují sice výjimky, přesto mám ale pocit, že zákazy jsou především naším selháním ve snaze udržet přínosnou konverzaci. Je to také příležitost se zamyslet nad tím, jak věci vedeme a v jakém prostředí se nacházíme.

Kroky, ke kterým jsme byli donuceni, tříští veřejný diskurz. Rozdělují nás. Omezují prostor pro vyjasnění neshod, vzájemné pochopení a spásu. A také stanovují nebezpečný precedent: udělují jedinci či korporaci moc nad částí naší globální, veřejné konverzace.

Tuto moc vždy omezoval fakt, že služba jako Twitter je pouze malou částí širší veřejné konverzace napříč celým internetem. Pokud někdo s našimi pravidly nesouhlasí, může se přesunout k jiné službě.

To je koncept, který byl zpochybněn minulý týden, kdy se celá řada základních, původních poskytovatelů internetových nástrojů rozhodla nedat prostor tomu, co považovali na nebezpečné. Nemyslím, že to bylo jakkoli koordinované. Společnosti spíš došly k vlastním závěrů a postup ostatních jim jen dodal odvahy.

Tato dynamika je dána historickým momentem, ale dlouhodobě je spíše nebezpečná, protože ohrožuje vznešené cíle a ideály otevřeného internetu. Když společnost učiní obchodní rozhodnutí moderovat debatu, jde však o něco jiného, než když k podobné akci sáhne stát.

Ano, musíme se dívat kriticky na rozpory v naší firemní politice a v jejím dodržování. Ano, musíme zvážit, jakým způsobem naše služba lidi rozptyluje nebo v nich podporuje nebezpečné sklony. Ano, musíme být transparentnější v tom, jak debatu moderujeme. Nic z toho nesmí otupit svobodu a volnost na internetu.

Důvod, proč mám takovou slabost pro Bitcoin, je především modelem, který Bitcoin představuje: původní internetová technologie, která není kontrolovaná či ovlivňovaná žádným jednotlivcem nebo konkrétní entitou. Takový by internet měl být a, časem, stále více bude.

I my podporujeme otevřené, decentralizované standardy pro sociální média a založili jsem za tím účelem vlastní nadaci. Chceme být klientem takového standardu, co se společenské konverzace na internetu týče. Naše nadace se jmenuje Bluesky.

Bude trvat, než ji vybudujeme. Jsme uprostřed procesu pracovních pohovorů a najímání. Zatím nevím, zda budeme budovat tento standard zcela nanovo, nebo rozvíjením něčeho, co již existuje. Ať už se ale rozhodneme jakkoli, půjde o práci zcela transparentní.

Je důležité uvědomit si, že mnoho lidí po celém světě nyní prochází obdobím těžkostí a nejistoty. Naším cílem je v tuto chvíli odzbrojovat spíše než ozbrojovat. Chceme budovat směrem ke společnému porozumění a klidnějšímu životu na zemi.

Věřím, že se nejlepší způsob, jak se k tomuto cíli dostat, je internet a globální veřejná debata. Chápu, že dnes to tak nevypadá. Všechno, co nás tento moment naučí ale pomůže zlepšit naše snahy a posunout nás k tomu, co ve skutečnosti jsme: jediné lidstvo které spolupracuje.

 

Jack Dorsey

Autor je zakladatelem a CEO Twitteru
Původní zdroj ZDE