logo Facebook
i slova jsou činy

Meze svobody na internetu je trvalé téma, říká ONDŘEJ NEFF

09. dubna 2021 10:21 / autor: Ivana Chmel Denčevová

V roce 1996 začal vycházet první internetový deník Neviditelný pes, který založil spisovatel a publicista Ondřej Neff. „Za tu dobu se svět internetu změnil naprosto zásadně, tenkrát to byl hokus pokus pro výstředníky mého typu,“ konstatuje a dodává: „ a téma mezí svobody na internetu, je trvalé, táhne se po celou dobu jako červená niť.“

Ondřej Neff se také zapojil do iniciativy, která vybízí k diskusi ohledně zachování svobody na internetu, protože jak říká „riziko omezení svobody na internetu opravdu existuje, vedle techniky se změnila i podstata. Ze sociálních sítí se stala podivná síla, která někdy budí znepokojení. Může to být i uměle vytvořeno, ale soustřeďuje se na to velká pozornost."

Své zkušenosti s vyjadřováním se návštěvníků webů, sociálních sítí, má rovněž Neviditelný pes, kde na několik měsíců – bylo to v roce 2003, v období prezidentských voleb – došlo k uzavření diskusí. Ty byly poté obnoveny a jistým řešením je registrace diskutujících.

Za největší událost ve světě médií v uplynulém roce pak Ondřej Neff považuje období okolo prezidentských voleb v USA, „kdy useknout v půli projev prezidenta Trumpa v médiích,“ je onou událostí s pomyslným záporným znaménkem. Ve svých úvahách pak pokračuje až k nebezpečí progresivismu, který považuje v konečném důsledku jako ohrožení demokracie.