logo Facebook
i slova jsou činy

Clarksonův návrat

16. srpna 2021 19:31 / autor: Ondřej Neff

Jeremy Clarkson je tu znovu se zcela novým projektem. Potvrdilo se, že když je někdo schopný, tím myslím opravdu schopný, nenechá se utopit na lžíci vody. Dovede zazářit i v jiném oboru, než v jakém byl úspěšný prve. Clarkson, hvězda motoristické publicistiky, pracuje už na druhém bloku televizního seriálu o zemědělství. 

Připomenu, že Clarkson světově proslul jako hlavní moderátor seriálu Top Gear. Šlo o ekonomicky nejúspěšnější seriál společnosti BBC. Měl fanoušky i mezi lidmi, kteří se o motorismus nijak zvlášť nezajímají: byl totiž hravý, zábavný, ironicky a taky velmi politicky nekorektní. Sledoval jsem ho s nadšením a říkal jsem si, že dokud BBC smí tohle vysílat, není to s Británií ještě tak špatné, jak to zvenčí vypadá. V roce 2015 Clarksona z pořadu vyhodili. Vzali si jako záminku jakousi rozmíšku ve štábu, k ní přilepili pár denunciací a Clarkson letěl, jak to známe my, pamětníci normalizačních čistek. Spolu s ním odešli i jeho spolumoderátoři Richard Hammond a James May. Pod křídly Amazonu založili trucpodnik The Grand Tour, taky o autech, ale už to není ono. Top Gear sice pokračuje, ale je to tak trochu, jako kdyby ČT obnovila Českou sodu a moderátory by byli Jaromír Soukup s Janou Bobošíkovou.

Nový projekt nemá s Top Gear nic společného kromě osoby Jeremy Clarksona. Story je tato: V roce 2008 si Clarkson koupil v hrabství Oxford farmu Curdle Hill s pozemky o rozloze čtyř čtverečních kilometrů (je to fakt, nikoli fikce, on v té době vydělával pro BBC enormní peníze a něco mu z nich taky plynulo). Byla to jen investice, měl nájemce a teď se rozhodl, že bude farmařit sám a o svém počínání natočí seriál. Něco ve stylu Pat a Mat farmaří. Vysílá se to od července, hotovo je osm dílů a další série je na obzoru.

Poučení si beru několik. V pořád ještě svobodném prostředí se tvořivý člověk nedá zadupat novodobou inkvizicí. Dále pak, klobouk dolů nad tím, že se dokáže prosadit v něčem zcela jiném než dřív. Pro představu, on ten Pat a Mat je trochu střižený Přemkem Podlahou. Ale opravdu tu nechci psát recenzi na seriál. Jen se zeptám, kdy naposled jste viděli zajímavý zábavný pořad o zemědělské praxi?

Bez zemědělství bychom jaksi chcípli hlady. Coby městský člověk (byť žiju ve vesnici, naprosto v městském stylu) znám zemědělství výhradně z talíře, případně pak pohledem z auta (vím tedy, že jsou žně). Clarksonův ironický legrační seriál odhaluje, co to v praxi znamená, takové farmaření. Není to žádná náborová agitka, to opravdu ne. Ale pochopil bych, že by to někoho chytlo.

Je to anglický seriál o anglické farmě. Už v prvním díle vám Clarkson ukáže mapu své farmy. Lán dva na dva kilometry? Nenechte se vysmát. Pestrá šachovnice polí a políček tvořících jeden organismus, každé má jméno a duši. Kéž by se to stalo inspirací pro naše živitele!

Ondřej Neff

www.neviditelnypes.cz