logo Facebook
i slova jsou činy

Jiří Malina: MUJROZHLAS.CZ MÁ I DRUHOU ETAPU

07. prosince 2019 13:00

Český rozhlas spustil nový audioportál – mujRozhlas. Jde o třetí pilíř jeho internetové strategie. Poskytuje živé vysílání všech stanic, výběr archivních pořadů i audioprodukci vyrobenou přímo pro on-line prostředí. Podle vedení rozhlasu je hlavním cílem projektu zvýšení on demand poslechovosti obsahu Českého rozhlasu na internetu, ale i oslovení nového publika a zavedení nových technologických inovací. „Od roku 2017 máme nový zpravodajský pilíř iRozhlas.cz, nadále funguje hlavní stránka Rozhlas.cz, která má informace o Českém rozhlasu, weby našich stanic, a tak dále. Teď jsme spustili nový internetový pilíř mujRozhlas.cz,“ řekl v rozhovoru Českých médií ředitel Nových médií Českého rozhlasu Jiří Malina. „Ten má ambici integrovat všechny internetové služby, které v různých segmentech byly na Rozhlas.cz tak nějak v uvozovkách rozfrcané, na jedno místo. Takže teď člověk, když přijde na mujRozhlas.cz, může buď poslouchat živé vysílání nebo si vybírat audio nebo nějaké podcastové série a nebyl atakován ničím, co by mu bránilo v poslechu.“

„Asi dva roky nazpátek jsme si dali v Českém rozhlase strategii, kterou jsme nazvali jednoduše - audio first. Říkali jsme, že budeme dělat veškeré aktivity tak, abychom zvyšovali poslechovost on demand (to znamená poslechovost z archivu nebo zpětnou poslechovost na vyžádání). To není jenom živé vysílání, ale veškerý obsah, který se v audiu publikuje na internetu,“ popsal východiska přípravy nového audioportálu Jiří Malina. „Proč jsme si dali takový cíl? Ze zkušeností v zahraničí je zřejmé, že už dlouho trend využívání on demand služeb roste. A my jsme si říkali – rozhlas jako silné médium nesmí zaspat dobu a musí mít nějaký prostor, kde takové věci dokáže nabídnout. Chtěli bychom dělat podcastové série. V podcastech vidíme velkou sílu, protože můžeme vyrábět věci pro on-line, které se třeba formátově úplně nehodí do živého vysílání. Jak svou strukturou, tak stopáží nebo se tam může hrát s jinou zvukovou grafikou, jiným rytmem, a tak dále. My vlastně teď chceme takové formáty pro on-line tvořit. Samozřejmě to bude vždycky to marginální oproti běžnému vysílání. Ale můžeme tím zkoušet i nové věci. Když se chytí v on-linu, můžeme je přenést do lineárního vysílání.“ Český rozhlas má bohatý archív, který vytváří od roku 1923. „V projektu mujRozhlas se snažíme identifikovat věci v archivu, které by byly pro posluchače atraktivní a chceme je postupně publikovat,“ uvedl pro Česká média Jiří Malina.

Český rozhlas má celkem 11 celoplošných a 14 regionálních stanic. Vedle toho má i rozsáhlé internetové aktivity – radio.cz, radioteka.cz, rozhlas.cz a irozhlas.cz, každá stanice má svůj web. Nová média až do této doby využívala obsah, který primárně vznikl pro běžné vysílání. MujRozhlas.cz má ambice být nejen platformou pro šíření takového obsahu, ale některé formáty budou vyrobeny přímo pro ni. Kolik peněz na to v příštím roce bude mít? Půjde o digitální alternativu k terestrickému vysílání v DAB+? Která z těchto platforem má větší perspektivu?

Do konce ledna by měl mujRozhlas nahradit současnou aplikaci iRadio a starý audio archiv, který je součástí stránky hledani.rozhlas.cz. Nasazování služby bude postupné, aby se mohli stávající uživatelé sžít s novým prostředím a navyknout na nové služby. Jen pro představu - za měsíc říjen navštívilo rozhlas.cz přes 1,5 mil. a iROZHLAS.cz přes 1,2 mil. reálných uživatelů. Kolik on-line aktivity stojí? Připravuje Český rozhlas další portály? Uvažuje se o placeném obsahu na mujRozhlas.cz? Je klasické rozhlasové vysílání už historií? Bude Český rozhlas na své portály umisťovat placenou reklamu? Vše se dozvíte v novém rozhovoru s ředitelem Nových médií Českého rozhlasu Jiřím Malinou ZDE!