logo Facebook
i slova jsou činy

Žijeme v digitálním řečišti a objevují se stále nové valouny, říká publicista DAREK ŠMÍD

15. února 2021 09:04

Podcasty se za zhruba dvacet let své existence staly součástí médií a komunikace. Zřejmě nenajdeme téma, které by se v nich neobjevilo. Spektrum sahá od cestování, politiky, podnikání, historie a byznysu až k osobním příběhům, sexu, psychologii, krimi a ve výčtu by se dalo pokračovat. Publicista Darek Šmíd k tomu říká, že „začíná být na trhu podcastu těsno.“

„V tuzemsku na trhu není taková diverzita obsahu jako v zahraničí,“ dodává. Očekávat dle něj můžeme také zajímavý vývoj. „Možná se dočkáme něčeho nového, třeba rozhraní audia videa, lidé budou hledat nové cesty,“ vysvětluje.

Trend oslovení přímé skupiny posluchačů, diváků je zcela zřejmý a tento trend potvrzuje rovněž rostoucí obliba newsletterů, které „jsou zajímavé stejně jako podcasty a také si je lidé drží v rukou. Je to další velká věc, i vzhledem k tomu, co se děje na sociálních sítích.“ Tím je míněna ona zkratkovitá možnost ´vypnout-nevypnout.´

Zajímavé jsou tyto trendy i co se týká rozsahu, protože požadavek oné klipovitosti, tedy co nejkratší a nejjednodušší informace, je v tomto směru zcela nabourán. Podcasty bývají časově rozsáhlé a rovněž u newsletterů je rozsah přinejmenším širší.

Trendy, které můžeme očekávat, se obtížně popisují. „Žijeme rozhodně v digitálním řečišti a objevují se stále nové valouny,“ konstatuje Darek Šmíd.