logo Facebook
i slova jsou činy

Pavel Fischer: Očekáváme, že si uvnitř veřejnoprávních médií budete hlídat ty nejvyšší parametry profesionální práce

28. července 2019 13:00 / autor: Monitor

Pokračujeme ve zveřejňování projevů ze Senátu, které zazněly při jednání o petici "Braňme média veřejné služby".  Pavel Fischer (BEZPP) reagoval: "Mluvíme o tématu, které je pro budoucnost a současnost naší demokracie a pluralitního státu u nás nesmírně důležité. Dotýkáme se totiž samých základů, ve kterých vidíme jako prvního aktéra občana. A proto jsem chtěl velmi ocenit všechny ty, kteří toto téma přinesli.



Koncept veřejnoprávního média přece jenom vznikal v historicky úplně jiné době. Tehdy ještě nebyl Facebook, tehdy ještě nebyly vůbec výrazy jako followeři nebo lajky; anebo hejty a nemáme také v té době zdaleka tolik zkušeností s tím, jako když se do veřejné politické debaty vlamují statisíce falešných účtů, které manipulují s veřejným míněním, například před volbami nebo ve chvíli, kdy jde o něco zcela zásadního, a to ne jenom na nějaké individuální úrovni, ale doslova v průmyslovém měřítku.

Co tedy vlastně je z toho nového pro vás jako zástupce veřejnoprávních institucí? Zdá se mi, že tady zůstává vaše role stále stejná, ale možná ještě s větší naléhavostí vidíme, jak je důležité, abyste ověřovali informace, abyste upozorňovali na manipulaci s veřejností a abyste dávali čas našim lidem na větší témata investigativní, která vyžadují čas, peníze a profesionální zázemí.




Na ta totiž v těch malých institucích často nezbývá čas nebo chybí prostředky. Takže možná bychom to mohli také říci v tom smyslu, co od vás očekáváme, tady bych řekl, že nejprve bych řekl, co očekáváme od všech těch velkých hráčů, ať už to jsou firmy nebo politické skupiny nebo partaje. Aby vás nechaly pracovat. To znamená, aby vám nenutily nějaké formáty nebo přístupy nebo agendy nebo témata, která buď máte nebo nesmíte pokrývat. A co očekáváme od vás? A od vašich lidí? Tady bych řekl, že očekáváme, že nebudete hlídat úzce stranickou agendu, ale že budete jim stále opakovat ten étos veřejné služby. To znamená, že vaše lidi budete formovat v tom smyslu, aby obstáli v té nepřízni, která se dříve či později i v jejich případě, budou-li pracovat na něčem citlivém, musí projevit. Zároveň očekáváme, že si uvnitř budete hlídat ty nejvyšší parametry profesionální práce z hlediska novinářské. Víme, jak je to dneska složité, ověřovat nějakou informaci ze tři nezávislých zdrojů ve chvíli, kdy tím žije už celý web, a může jít třeba o nějakou manipulaci, ale myslím si, že vaše role právě s ohledem na to, jak se proměňuje informační prostředí kolem nás, mimořádně roste. To neznamená, že byste byli nekritizovatelní. Naopak. Ale o to důležitější je, abyste byli také nároční k sobě a ke svým lidem, za nás, co jsme se tady sešli, nad tím přemýšlíme, chce jenom vyjádřit, že nás vaše role zajímá, že vás budeme doprovázet, že vám budeme připraveni nastavovat kritické zrcadlo a povzbuzovat vás v tom, co děláte. Příklad tohoto slyšení ukazuje, že to jde i bez změn zákona. Ale to, že by v tom Senát chtěl a mohl hrát svoji roli, už jsme slyšeli, k tomu se samozřejmě i já hlásím."