logo Facebook
i slova jsou činy

Televize Barrandov reaguje na rozhodnutí RRTV

16. srpna 2019 13:00 / autor: Monitor

Televize Barrandov zásadně odmítá úterní rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV), kdy televizi Barrandov vyměřila pokutu 400 000 korun za neobjektivitu a nevyváženost. Televize Barrandov to považuje za typický projev cenzury a tendenčního pojetí zpravodajství v českém mediálním prostředí. I proto plánuje patřičné právní kroky, protože právo na svobodu projevu považuje za naprosto nedotknutelné.

Vysílací rada na svém úterním zasedání vyměřila 400 000 pokutu za údajnou neobjektivitu a nevyváženost v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa. Podle jejího předsedy Ivana Krejčího majitel televize Jaromír Soukup prezentoval pouze výběrová fakta u firem, které dostávají pobídky od státu, avšak vyvádějí peníze do zahraničí.

Toto rozhodnutí generální ředitel televize Barrandov Jaromír Soukup naprosto odmítá. "Rozhodnutí vysílací rady považuji za nepatřičnou invektivu a snahu o cenzuru českého mediálního prostředí. Ve svých závěrech nesmíme být selektivní. A jedním z hlavních úkolů médií je právě hlídat podporu z veřejných zdrojů i to, jak s těmito veřejnými prostředky zachází. Tuto kritiku médií musejí snést všichni příjemci veřejných peněz, ať už jde o automobilku Škoda Auto, nebo například o koncern Agrofert. I proto se naši právníci tímto rozhodnutím již zabývají a plánují se proti němu účinně bránit soudní žalobou," uvedl generální ředitel a majitel TV Barrandov Jaromír Soukup.

K hlavní připomínce RRTV, že firmy nedostaly prostor k vyjádření, Jaromír Soukup uvedl: "Když v televizi mluvím o nakládání s veřejnými prostředky, což dotace jsou, nepotřebuji pro to žádné vyjádření příjemce. Veškeré podklady totiž čerpáme z databází, které kontroluje a vytváří státní instituce, takže žádná další potvrzení nejsou potřeba."

Je zcela evidentní, že veřejnoprávní média ve své funkci pomyslného hlídače dlouhodobě selhávají. A tak je zcela pochopitelné, že televize Barrandov tuto roli od nich převzala. Moderátor Jaromír Soukup ve svých pořadech dlouhodobě upozorňuje například na vyvádění dividend z České republiky a na nesmyslné pobídky státu. "Této mé iniciativy si už například všimly i některé tradiční politické strany a zařadily ji mezi své programové priority. Já si ovšem myslím, že stejně jako nyní politici ukazují na banky a jejich sektorovou daň, je spravedlivé a zcela namístě si všímat i všech ostatních společností, které čerpají často nesmyslné investiční pobídky," uzavřel Jaromír Soukup.

O tom, že za veškerými informacemi, které byly v pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa uvedeny a jimiž se RRTV zabývala, si televize Barrandov v čele s jejím generálním ředitelem stojí, svědčí i fakt, že se startem podzimního programového schématu se plánuje tomuto tématu v obnoveném pořadu Kauzy Jaromíra Soukupa dále věnovat.