logo Facebook
i slova jsou činy

Petr Arenberger: I V NEGATIVNÍ ZKUŠENOSTI SE SNAŽÍM NAJÍT NĚCO POZITIVNÍHO

17. prosince 2019 13:00 / autor: Jan Mrzena

V nemocnici je 33 let, z toho 18 let jako přednosta dermatovenerologické kliniky a 17 let jako náměstek pro vědu a výzkum. Profesor Petr Arenberger je od října novým ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady, současně je od května 2018 členem Rady Českého rozhlasu. „Když jsem byl v provozu, vnímal jsem problematiku různých tlaků – ať už na úspory, ať už na vyšší produkci. To je ale trochu složité, často ta produkce je zastropovaná. Ať děláte, jak děláte, tak vyděláte maximálně sto procent toho referenčního období, což jsou vlastně dva roky zpátky,“ přiblížil jeden z problémů financování zdravotnictví v České republice Petr Arenberger. „Potom už nedostáváte tolik peněz, takže se vám nemusí vyplatit takovou produkci dělat. A to vede k různému přemýšlení manažerů, jakým způsobem vlastně zařízení ukočírovat, aby se dostali na tu černou nulu. Je to vždycky těžké. Najít černou nulu, a ne tu červenou. Rozdíl je malý, ale pracujete s pěti miliardami ročně a máte se dostat na nulu. Je to umění.“

Zdravotní pojišťovny ovšem v posledním roce deklarovaly, že zaplatí celou práci, kterou nemocnice udělají. „To vypadá naprosto logicky, ale v minulých letech to tak nebylo,“ vysvětlil Petr Arenberger. „Takže máme teď možnost pracovat tak, jak potřebují naši pacienti. Ale poté, co jsme řadu věcí museli zredukovat, tak ten náběh není zase tak jednoduchý. Některé systémy jsou prostě zaběhané tak, aby se do nemocnice dostal jen určitý typ pacientů – ne jiní pacienti. I když teď bychom třeba mohli mít kapacitu, proplacenou kapacitu, tak s tím člověk musí trochu pracovat.“ Neznamená to však, že by zdravotní pojišťovny přestaly stanovovat limity na zdravotní úkony. „Dříve ten systém vedl ke katabolismu. Bylo nastaveno, že když budete dělat 95% práce, tak vám zaplatíme 100%. To samozřejmě vede k tomu, že každý rok něco odkrojíte. Ale ono se vám zase snižuje to referenční období, takže najednou zjistíte, že vám z nemocnice ubylo 30%velice snadno,“ popsal ředitel nemocnice. „ A pak už nemáte možnost vracet se zpátky. Zvlášť v situaci, kdy je velmi málo sester, kdy je hledáte všude možně – od face booku až po Ukrajinu. A pomalu už to začíná být problém i u lékařů, hlavně u těch nejkvalifikovanějších. V některých oborech bychom uvítali specialisty, ale na trhu prostě nejsou.“ Jaké plány má Petr Arenberger pro rok 2020?

Velké nemocnice se starají také o píárové aktivity. Proč? V médiích se většinou objevují nemocniční příběhy s nedobrým koncem – jako bychom byli obklopeni warfarinovými vrahy nebo neochotným nemocničním personálem. Jak se Petr Arenberger dívá na současná média? Je v České televizi a Českém rozhlasu dost místa pro informace o aktuálních vědeckých objevech nebo léčebných aplikacích? A dost místa pro zdravotní osvětu? Jak funguje (ve spolupráci s Českým rozhlasem) preventivní akce Stan proti melanomu, jíž je duchovním otcem? Co se děje v hlavě nemocnému člověku, když se o něj zajímají novináři? Je česká žurnalistika dost dospělá, aby uměla komunikovat zásadní onemocnění?

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady má 3000 zaměstnanců, roční rozpočet 5 miliard. Český rozhlas má zaměstnanců 1500 a rozpočet 2,3 miliardy. Od května 2018 je Petr Arenberger členem Rady Českého rozhlasu. „Rádio mi dalo takovou to poslední lekci, před tím, než jsem převzal kliniku. Člověk aspoň vidí do těch rozpočtů, vidí, jak přemýšlí generální ředitel, jak přemýšlí jeho spolupracovníci. Třeba co dělá v případě, když potřebuje někoho ze svých spolupracovníků odvolat a nechce to udělat jenom tak, že ho vyhodí z okna, ale chce s ním třeba i nadále nějakým způsobem spolupracovat nebo s ním vycházet jako člověk s člověkem. I tyhle personální věci člověk vidí a dělá si z nich nějaké interní závěry,“ popsal lékař a manažer. „Každou zkušenost, i negativní, vždycky vidím v tom, co mi přináší. I v té negativní zkušenosti se snažím najít něco pozitivního.“

Jak rozhlasová rada funguje? Jaké má rada priority? V říjnu navštívili radní centrálu EBU v Ženevě – co tam osobně zaujalo Petra Arenbergera? Proč vzniká pocit, že radu nejvíc ovlivňuje Tomáš Kňourek? Mluví a úkolují René Zavorala i ostatní radní? „Já jsem se na jedné radě dokonce zeptal pana generálního na tři dotazy,“ reagoval v nadsázce Petr Arenberger. „Jeden z těch nejvýznamnějších – ptal jsem se, jak je to s časovým znamením v digitálním věku. To je tak přesné, že to v digitálu běží úplně jindy než v analogu. A pan ředitel musel splnit do příště úkol a napsat, jak to je s časovým znamením.“ Český rozhlas je financován z poplatků. Jejich výše se od roku 2005 nezměnila. Zato rozsah vysílání a dalších služeb se zásadně změnil. Jak dál s jeho financováním?

Celý rozhovor Jana Mrzeny s ředitelem Fakultní nemocnice Královské Vinohrady a členem Rady Českého rozhlasu profesorem Petrem Arenbergerem zde!