logo Facebook
i slova jsou činy

Trump při odchodu z úřadu varoval před 'politickou cenzurou'

20. ledna 2021 19:41 / autor: Vojtěch Berka

Odcházející americký prezident Donald Trump se dnes přes Youtube rozloučil s úřadem. Ve videu se věnoval nejen výčtu vlastních úspěchů, ale také odsoudil 'politickou cenzuru.' Účty prezidenta na Facebooku i jeho oblíbeném Twitteru jsou zablokované poté, co na demonstraci 6. ledna vyzval své příznivce k pochodu na washingtonský Kapitol. Následné střety přímo v prostorách amerického parlamentu si vyžádaly čtyři oběti na životech.

"Pokud zapomeneme, kdo jsme a jak jsme se sem dostali, můžeme v Americe očekávat politickou cenzuru a umisťování na seznamy nežádaných," prohlásil Trump.

"V Americe netrváme na absolutní konformitě, netrváme na žádné zkostnatělé ortodoxnii ani nevyžadujeme, aby každý mluvil jen v rámci nějakých represivních pravidel. Takhle to tu prostě nechodí. Amerika není bázlivým národem nejistých duší, které potřebují ochránit před těmi, se nimiž nesouhlasí. To není to, kým jsme."

Připomeňme si jen, že Donald Trump během svého období v úřadu opakovaně volal po vyhazovu novinářů, kteří jej kritizovali, či sportovců, kteří se rozhodli před zápasy vyjádřit svůj názor pokleknutím.

Svoboda projevu se nicméně v USA stává zcela ústředním tématem. Mnohé vylekalo například nedávné vyjádření bývalého šéfa bezpečnosti Facebooku Alexe Stamose. "Musíme omezit schopnost konzervativních influencerů oslovit široké publikum," prohlásil tento týden v interview na liberální CNN. "Na YouTube jsou lidé, kteří mají větší zásah než denní vysílání CNN a propagují extrémní a radikální názory," pokračoval s tím, že vytvářet co nejradikálnější obsah je v jejich přímém finančním zájmu.

Stamos zároveň vyzval americké poskytovatele kabelové televize Verizon, AT&T a Comcast, aby přestali vysílat stanice OANN a Newsmax, jež nahradily Fox poté, co "začal do vysílání zahrnovat realismus."