logo Facebook
i slova jsou činy

Svoboda slova odsud potud

12. května 2021 08:04 / autor: Ondřej Neff

Nejvyšší soud upřel kardinálovi pražskému arcibiskupovi Dominiku Dukovi nárok za omluvu za zásah do osobnostních práv. Byl dotčen inscenací divadelní hry režiséra Olivera Frljiče Prokletí a Naše násilí a vaše násilí na přehlídce Divadelní svět v květnu 2018. Předváděl se tam Ježíš Kristus znásilňující muslimku a také tam umělkyně vytahovala z vaginy státní vlajku.

Aby bylo rozuměno, tu vlajku, kterou měli naši vojáci na Dukle a v Tobruku a kterou nesli zkrvavenou demonstranti ulicemi Prah v srpnu 1968. Podle zákona 352/2001 sbírky lze státní vlajky používat pouze v souladu se zákonem, a to vhodným a důstojným způsobem. Vlajka vysoukaná z vaginy nebyla předmětem sporu, nicméně jaksi předpokládám, že ani nestojí za to se takovou bagatelou zabývat. Takže příště může Národní divadlo v Brně předvádět, jak si někdo státní vlajkou vytírá zadek, pokud to vhodně ideologicky zdůvodní. Frljičova hra podle mínění významného církevního exponenta Tomáše Halíka má za cíl „provokovat k myšlení“.

City kardinála Duky mohou tedy jít stranou, je třeba provokovat k myšlení. Jestlipak by Národní divadlo v Brně uvedlo hru, ve které Buddha znásilňuje kněžku hinduistického chrámu? Asi ne, taková blbosti by nikoho nenapadla, protože buddhisté nepodřezávají učitele a nestřílejí rakety na otevřené město. Nejvyšší soud – a není v tom zdaleka sám, francouzští kolegové dali placet vyhazování židovských stařen z oken, pokud statečný mládenec je k výkřiku Allahu akbar posílen jointem – dal najevo, jak široká je u nás svoboda slova.

To, že je široká, neznamená, že není vymezena.

Pokud to tedy chápu, můžete se dopustit jakéhokoli výroku a namalovat cokoli zhanobujícího a napsat i ten nejhnusnější pamflet, pokud se bude týkat křesťanů, Židů, lidí vydělávajících si prací, lidí žijících v manželství muže a ženy a vychovávajících děti, vojáků, policistů a osob ve státní službě vůbec, nic dalšího mě nenapadá, cítím přítomnost hranice, dál pak už jsou fobie a ismy a hnědá barva, tam už se neprovokuje k přemýšlení, tam už se trestuhodně uráží a je třeba to zadupat a také ztrestat, aby si pro příště nějaké takové provokativní myšlení každý rozmyslel.

Ondřej Neff

Zveřejněno na webu Neviditelnypes.cz.