logo Facebook
i slova jsou činy

Smutný návrat Václava Klause. Hulvátem snadno a rychle

07. června 2021 07:34 / autor: Zdeněk Šarapatka

Jsou nadutí, sebestřední a arogantní. V mnoha ohledech lze mluvit i o drzosti. Miloš Zeman a Václav Klaus, dva chlápci, kteří žijí funkcí. První současnou a druhý minulou. Mají stejné povahy, stejné metody a směr. Tíhnou k Rusku, jsou hvězdami oslav na ruské ambasádě. Oba si potrpí na Lukoil. Lukoil platí pokuty za Zemanova Nejedlého a Václavu Klausovi překlad knih. Co dál, nevíme, zato dost tušíme. Oba útočí na Evropskou unii, zbožňují Trumpa, V4 a velebí Orbána. Oba nenávidí Českou televizi a seriózní média: jsou jako doma na dezinformačních webech. Prvního dostihly soudy, je usvědčený lhář. Druhého neminou, nedá-li stopku nevymáchané puse.


Václav Klaus ztropil před pár dny skandál v Českém rozhlase. V Radiožurnálu vřískal na moderátora, který se ptal na tzv. ruský dluh a odkráčel ze studia. Vladimíra Kroce, jednoho z nejzkušenějších rozhlasových moderátorů v zemi, přitom jen zajímaly nejasnosti kolem vzniku i vyrovnání dluhu.


Ty zmiňovala i další média, Aktuálně.cz, Respekt a Hospodářské noviny.  Krocovy dotazy se týkaly údajné české půjčky 1,3 miliardy dolarů Sovětskému svazu, vyplacené se souhlasem ministerstva financí pod vedením Václava Klause zkraje 90. let. Rusko ale vrátilo jen část. Exprezidentovi se nelíbily otázky ani Kroc. Rozzuřilo ho, když moderátor trval na jejich zodpovězení, přestože je Klaus označil za lež.


Není divu, propastný rozdíl mezi výkony skutečného profíka z branže a servilní selankou, které Klaus uvykl v pravidelných exhibicích v privátní XTV, moderovaných radním České televize L. X. Veselým, musí být šokující.


Opomineme-li legitimitu veřejnoprávního rozhlasu pokládat hostovi i nepříjemné dotazy, byla reakce bývalého prezidenta demonstrací sprostoty. Moderátor čelil Klausovým urážkám, že je blázen a „lidská zrůda“. Kdo by čekal zejména u druhého výroku instinktivní brzdu člověka, jenž mohl v privátním životě sám čelit stejně hnusným urážkám na adresu příbuzných, je vedle.


Klaus už brzdu nemá. Jak k tomu přišel, by se měli ptát hlavně občané, kteří mu dodnes platí auto s řidičem. Pokud zrovna nejde o projev žlučovitého věku a nepochopení světa kolem, může jít o součást strategie. Exprezident se netají chutí k návratu do politiky a část občanů tenhle styl ocení. Laťka je přitom hodně vysoko. Scénka z Českého rozhlasu ale ukazuje, že Václav Klaus je dobrý žák. Dohnat hulvátství Zemana a Babiše mu jde překvapivě rychle.


Zdeněk Šarapatka

Autor je členem Rady ČT.
Zveřejněno na Forum24.cz.
Publikováno se svolením autora.