logo Facebook
i slova jsou činy

K hlasování o nových členech Rady České televize

14. června 2021 07:03 / autor: Zdeněk Šarapatka

Dobrý pocit, že v tom nejsme sami. Jan Bartošek stručně a tvrdě k hlasování poslanců o čtyřech nových členech Rady České televize tuto středu.
"Věc je poměrně jednoduchá - jestli nedojde k dohodě, tak jsem přesvědčený, že volbu musíme brzdit. Není možné, abychom byli úplně odstaveni od možnosti delegovat svoje lidi, u kterých věříme, že se postarají o nezávislost veřejnoprávní televize""Já jsem zastáncem dohody, která by byla dobrá. Ale na druhou stranu, když si vezmeme, jaké různé organizace tam ty lidi nominovaly, tak si kladu otázku, jestli jejich jmenování lidí bylo v souladu se zákonem. V tom smyslu, že ty organizace nesplňují podmínky pro to, aby mohly nominovat. Podle mě nejlepší varianta je, aby druhé kolo odpadlo celé a aby se nominovala nová jména v souladu se zákonem"
"Všechny předchozí personální volby byly prosazovány mocenským uskupením ANO, SPD a KSČM. Ukázalo se to i při poslední volbě Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. A já jsem přesvědčen že tyto strany tam mají dostatečné množství lidí. Teď je důležité, aby tam nominovaly naše strany"
"Mocenské uskupení ANO, SPD a komunisti mají pocit, že personální volby v Poslanecké sněmovně musejí vyhrávat 10:0. Oni samozřejmě mají většinu, to musíme respektovat. Na druhou stranu není možné, aby nás v personálních volbách úplně vygumovali. Na to my odmítáme přistoupit, protože v ten moment bude mít v jednotlivých institucích - netýká se to jen Rady České televize, kontrolní roli pouze jedno mocenské uskupení, a to je špatně."
K tématu: Seznam Zprávy:
Bartošek: Opozice chce dva radní ČT, jinak bude dál blokovat jejich výběr - Seznam ZprávyPříští týden napoví, zda Rada České televize zůstane v omezeném počtu až do voleb. Jednání napříč stranami zatím nikam nepokročilo.
Zdeněk Šarapatka
Autor je radní České televize.
Zveřejněno se souhlasem autora.